Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μέθοδος γυμναστικήΣ ΠΙΛΑΤΕΣ

Η μέθοδος εκγύμνασης που βοηθάει ιδιαίτερα στους πόνους πλάτης, μέσης και αυχένα, αποτελέσματα του σύγχρονου τρόπου ζωής…

“Μετά από 10 συνεδρίες αισθάνεστε καλύτερα, μετά από 20 συνεδρίες φαίνεστε καλύτερα και μετά από 30 συνεδρίες έχετε ένα εντελώς νέο σώμα”, δήλωσε ο εφευρέτης του Joseph Hubertus Pilates.

Από την ιστορία και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε την αξία για την υγεία μας, μιας «απλής» μεθόδου γυμναστικής. Που τελικά, παρόλο που είναι όντως απλή, είναι θαυματουργή.

Εμπνευστής της μεθόδου υπήρξε ο Γιόζεφ Πιλάτες, ο οποίος ήταν ένα ασθενικό παιδί που υπέφερε από άσθμα και ραχίτιδα. Αποφάσισε σε νεαρή ηλικία να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα προβλήματα που του στερούσαν την ποιότητα ζωής. Οι ασκήσεις ήταν απλές, αλλά γύμναζαν το σώμα του γιατί της εκτελούσε με συγκέντρωση στην εκτέλεση και στην αναπνοή. Τις εκτελούσε στο χώμα… Το άσθμα, με την σωστή χρήση της αναπνοής, έπαψε να υφίσταται και διορθώθηκε και η ραχίτιδα. Το σώμα του απέκτησε μεγαλώνοντας υπέροχη όψη. Και έτσι αφιέρωσε την ζωή του, παρόλες τις αντιξοότητες στην τελειοποίηση της μεθόδου, πιστεύοντας ότι για όλα φταίνε η κακή στάση σώματος, η έλλειψη κίνησης και η λάθος αναπνοή.

Αυτή η μέθοδος γυμναστικής βελτιώνει

  • την στάση του σώματος,
  • τον συντονισμό,
  • την δύναμη,
  • την ισορροπία και
  • την ευλυγισία.

Επίσης αυξάνει

  • την χωρητικότητα των πνευμόνων κάνοντας χρήση βαθιών αναπνοών που βοηθούν και στη συγκέντρωση.
  • Επιδρά θετικά έτσι σε όλα τα συστήματα του σώματος.

Το Pilates δεν επικεντρώνεται μόνο στην ενδυνάμωση των μυών, αλλά και στη συνείδηση του σώματος. Επίσης οι ασκήσεις βοηθούν

  • στη βελτίωση της ευελιξίας των μυών και των αρθρώσεων.

Η αυξημένη ευελιξία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από προβλήματα δυσκαμψίας που προκαλούν πόνο. Αυτή η ολιστική προσέγγιση έχει ευεργετικές επιδράσεις στη συνολική ευεξία και την αίσθηση ευεξίας.

Οι ασκήσεις Pilates ωστόσο εστιάζουν στην ενδυνάμωση των μυών του κέντρου του σώματος, περιλαμβανομένων των μυών της κοιλιάς, της πλάτης και των οσφυϊκών μυών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του φυσιολογικού αυξημένου βάρους της κοιλιάς και στη μείωση των πιθανών προβλημάτων με την πλάτη και την οσφυϊκή περιοχή. Και όχι μόνο.

Η απλότητα των ασκήσεων αυξάνει το ποσοστό ατόμων που μπορούν να γυμναστούν με αυτή τη μέθοδο εκγύμνασης. Και επειδή είναι το είδος της άσκησης που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει άτομα μετά από τραυματισμό ή ακόμα και μεταχειρουργικά, τελικά είναι πραγματικά η γυμναστική που απευθύνεται σε όλους! Η μέθοδος pilates είναι γνωστή για την ικανότητά της να βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς. Οι ασκήσεις ενισχύουν τους μύες, βελτιώνουν τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι πόνοι πλάτης και οι τραυματισμοί.

Επίσης οι ασκήσεις pilates συνδυάζουν τη συνείδηση των κινήσεων με την αναπνοή, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό που βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και της έντασης. Μαθαίνοντας κάποιος να αναπνέει βαθιά και ομοιόμορφα, εστιάζοντας στην αναπνοή και τον ρυθμό της, βοηθάει στο να χαλαρώσει το νευρικό του σύστημα και στο να μειώσει το στρες.

H μέθοδος pilates μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον σωματικό πόνο, ο οποίος συχνά σχετίζεται με το στρες. Έτσι οι ασκήσεις αυτές, βελτιώνουν την αντοχή και την ευελιξία του σώματος, βοηθώντας στην απελευθέρωση της μυϊκής έντασης και την ανακούφιση από προβλήματα όπως οι μυϊκοί πόνοι και οι τάσεις.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι ασκήσεις pilates είναι κατάλληλες για ανθρώπους όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης. Από αρχάριους μέχρι προχωρημένους, οι ασκήσεις αυτές προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες και δυνατότητες κάθε ατόμου.

Σε γενικές γραμμές, η πρακτική του pilates δεν έχει καμία ιδιαίτερη αντένδειξη για τους υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο ορισμένες κινήσεις μπορεί να μην είναι κατάλληλες για αυτούς που υποφέρουν από συγκεκριμένους πόνους ή συσπάσεις σε μια δεδομένη στιγμή, όπως πόνοι στη μέση, ευαισθησίες στην σπονδυλική στήλη ή στον αυχένα και γενικά πόνοι σε αρθρώσεις που με κάποιες ασκήσεις μπορεί να επιφορτιστεί το συγκεκριμένο σημείο.

Για το λόγο αυτό, καλό είναι να εμπιστεύεστε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή Pilates, με άρτιες γνώσεις της ανατομίας, της εργομετρίας και της βιομηχανικής του σώματος. Αυτός, μπορεί να αναφέρει αν, σύμφωνα με τους όρους της υγείας σας πρέπει να αποφεύγετε ορισμένες ασκήσεις αλλά και ποιες είναι καλό να κάνετε για να έχετε οφέλη.