Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θεραπεία με Βεντούζες IAM Wellness – In Balance

Αντιμετώπιση του πόνου

Οι βεντούζες είναι μια αρχαία μορφή εναλλακτικής ιατρικής η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου μέσω της αιμάτωσης και της οξυγόνωσης των τοπικών ιστών στους οποίους εφαρμόζονται.

Αυτή η θεραπεία έχει αρχαίες ρίζες.

Οι πρώτες αναφορές στη συγκεκριμένη μέθοδο υπάρχουν στα κείμενα του Ιπποκράτη. Στον κλινικό του κατάλογο, ο Ιπποκράτης συνιστά τις βεντούζες, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορυσιακού κύκλου.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι βεντούζες “βελτιώνουν την ροή του qi” (δηλαδή την… ζωτική σας δύναμη) και βοηθούν στην θεραπεία του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας και ακόμη και της πνευμονίας.

Η μέθοδος εφαρμοζόταν και ως μέρος της αρχαίας περσικής ιατρικής. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη έκθεση για την παραδοσιακή περσική ιατρική, οι βεντούζες “απορροφούν τις νοσηρές ουσίες από τα προσβεβλημένα όργανα του σώματος”.

Στην δυτική ιατρική οι απόψεις, σχετικά με το cupping therapy, δεν διαφέρουν σε πολλά σημεία από τον παραδοσιακό κινέζικο πολιτισμό, καθώς είναι κοινό πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, πάνω και γύρω από τους οποίους τοποθετούνται οι βεντούζες. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η επούλωση και η δημιουργία νέων, υγιών κυττάρων συνδετικού ιστού.

Μια ανασκόπηση ερευνών του 2015, με 75 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές επί συνόλου 11.077 συμμετεχόντων,  στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “οι βεντούζες θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τον πόνο και τα συμπτώματα που σχετίζονται με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ή χρόνιο πόνο χαμηλά στην μέση”. Μια μετα-ανάλυση 135 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών βρήκε δυνητικά οφέλη για μια σειρά συνθηκών, όπως ο έρπης ζωστήρας, η ακμή, η παράλυση προσώπου και η αυχενική σπονδύλωση (αρθρίτιδα στο λαιμό). Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πολλές από τις μελέτες απαιτούν σαφώς περισσότερη έρευνα.

Οι βεντούζες ως ενναλακτική προσέγγιση:

 • Βελτιώνουν την ελεύθερη ροή του αίματος
 • Μειώνουν το οίδημα και τον πόνο
 • Λύνουν συμφύσεις
 • Ανακουφίζουν από ρευματικούς ή αρθριτικούς πόνους
 • Ανακουφίζουν το αναπνευστικό, ειδικά όταν υπάρχει βήχας, άσθμα και κρύωμα
 • Ανακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου

«Το κενό αέρος που δημιουργείται στις βεντούζες προκαλεί μια τοπική επέκταση του δερματικού ιστού. Αυτό διευκολύνει μια βαθιά αντίδραση αγγειοδιαστολής για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές με σφίξιμο μυών και φλεγμονή. Η αυξημένη κυκλοφορία αίματος βελτιώνει την παροχή οξυγόνου και τον μεταβολισμό των κυττάρων σε τοπικό επίπεδο, κάτι το οποίο μειώνει τις φλεγμονώδεις (ή τοξικές) ουσίες” – Raleigh Harrell, L.Ac.

Για το χρώμα στο δέρμα μετά τις βεντούζες, η βελονίστρια Susan Johnson πίστευε ότι :

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συσσώρευση τοξινών, ή τον μυϊκό σπασμό θα χρωματίσουν το δέρμα κάτω από την βεντούζα, ενώ τα προβλήματα που αφορούν τα νεύρα, ή τα οστά δεν θα χρωματίσουν καθόλου το δέρμα. (…) Η ελαφρά ή μέτρια απόφραξη ενέργειας θα δώσει στο δέρμα ένα χρώμα ροζ ή κόκκινο και θα χρειαστούν μία-δύο μέρες για να ξεθωριάσει αυτό το χρώμα. Η έντονη στασιμότητα αίματος μπορεί να προκαλέσει ένα χρώμα δέρματος πιο βαθύ κόκκινο, μοβ, ή μαύρο και μπορεί να χρειαστούν 7-10 ημέρες για να υποχωρήσει”.

Παρενέργειες:

Όσον αφορά τις παρενέργειες, που μπορεί να προκληθούν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, αυτές περιορίζονται, κυρίως, στην ερυθρότητα του δέρματος πάνω στην, υπό θεραπεία, περιοχή, στις εκχυμώσεις που μπορεί να προκληθούν και στον πόνο, που μπορεί να αισθάνεται ο ασθενής, μετά την αφαίρεση των βεντουζών

ΑντενδεΙξεις

 • Δερματικά προβλήματα και παθήσεις (Μώλωπες, Κοψίματα, Εκδορές, Έκζεμα, Οίδημα, Έγκαυμα, Ψωρίαση, Ανοιχτές Πληγές)
 • Μυοτενόντιες θλάσεις στην οξεία φάση
 • Πρόσφατα χειρουργεία
 • Καρδιοαγγειακές παθήσεις (Πρόμβωση, Φλεβίτιδα, Υπέρταση, Βηματοδότης)
 • Μεταδοτικές ασθένειες (Ίωση, Κρυολόγημα, Ηπατίτιδα Β, AIDS)
 • Πυρετός γενικά
 • Ψυχωτικές καταστάσεις, Μέθη, Λήψη ναρκωτικών
 • Καρκίνος
 • Εγκυμοσύνη
 • Παιδιά
 • Ηλικιωμένοι: Το δέρμα μας γίνεται πιο εύθραυστο καθώς γερνάμε και θέλει μεγάλη προσοχή. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε μπορεί να έχει επίσης επίδραση

Το πρόγραμμα αυτό είναι μια ενναλακτική ολιστική προσέγγιση και συνήθως απαιτούνται 6 συνεδρίες. Εφαρμόζεται 1 ή 2 φορές ανά εβδομάδα και ο χρόνος εφαρμογής συνήθως είναι περίπου 30 λεπτά .

Τα προγράμματά μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας.